04 Mayıs 2015

Bakterilerde Fotosentez: Kendi Besinini Kendisi Üreten Canlılar

Bakterilerde fotosentez, diğer fotosentez yapan canlılarda olduğu gibi enerji ve besin ihtiyacını karşılamak için yapılır. Bakterilerde fotosentezin meydana gelmesiyle bakteri için gerekli olan enerji ile besin sağlanarak metabolizma devam ettirilir ve düzensizliğe karşı hücre organizasyonu korunur.

Bakterilerde fotosentezin başlaması için ışık yakalayıcı pigmentlere ve ETS (elektron taşıma sistemi) elemanlarına gereksinim vardır. Fototrof bakteriler, ışık yakalayıcı pigmentlere sahiptirler. Bakteriler, prokaryotik hücre yapısına sahip canlılar olduklarından dolayı, hücre organizasyonlarında kloroplast bulunmaz. Dolayısıyla sahip oldukları ışık yakalayıcı pigmentler sitoplazmalarında yer alır. ETS (elektron taşıma sistemi) elemanları ise hücre zarlarında bulur.

Fototrof bu bakteriler, kullandıkları hidrojen kaynağına göre birbirlerinden farklılık gösterirler. Bakteri fotosentezinde hidrojen kaynağı olarak; H2O (su), H2S (hidrojen sülfür), H2 (moleküler hidrojen) ve çeşitli organik maddeler kullanılır.

1-  Hidrojen kaynağı olarak H2O (su) kullanan bakteriler


Bakterilerde fotosentez sonucunda oluşturulan besinde (CH2O) bulunan karbon (C) ve oksijenler (O), karbondioksitin (CO2'nin) indirgenmesinden elde edilirken; hidrojenler ise H2O’dan (sudan) alınır. Burada hidrojen kaynağı olarak H2O (su) kullanılır. Bu şekilde fotosentez yapan bakterilere, Siyanobakteriler (Cyanobacteria) örnek olarak verilebilir. Bu fotosentez sonucunda atmosfere serbest oksijen (O2) gazı verilir. Buradaki oksijenin (O2'nin) kaynağı H2O’dur (sudur).


2- Hidrojen kaynağı olarak H2S (hidrojen sülfür) kullanan bakteriler


Bu bakteri fotosentezinde hidrojen kaynağı olarak hidrojen sülfür (H2S) kullanılır. Dolayısıyla fotosentez sonucunda kükürt (2S) meydana gelir. Mor kükürt bakterileri ile yeşil kükürt bakterileri bu şekilde fotosentez yapan bakterilerdir. Yan ürün olarak açığa çıkan kükürtü (2S) bazı bakteri türleri bünyelerin tutarken; bazıları ise dış ortama aktarırlar.


3- Hidrojen kaynağı olarak H2 (moleküler hidrojen) kullanan bakteriler


Bazı fototrof bakteriler, hidrojen kaynağı olarak moleküler haldeki hidrojeni (H2) kullanırlar. Bu fotosentez sonucunda herhangi bir yan ürün oluşmaz.


4- Hidrojen kaynağı olarak çeşitli organik maddeler kullanan bakteriler


Bu bakteri fotosentezinde, hidrojen kaynağı olarak inorganik maddeler yerine çeşitli organik maddeler kullnılır. Oluşan yan ürün (R) değişkendir.



Gelecek yayınlarımızda görüşmek üzere! Esen kalın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder