22 Mart 2020

İnsanda Sinir Sistemi Hastalıkları / Rahatsızlıkları

FELÇ 

Özellikle merkezi sinir sisteminde bulunan sinir hücrelerini besleyen kan akışının, durması veya azalması sonucunda, hücrelerin yeterli oksijen ve besin alamayıp ölmesi ile meydana gelir. Bunun sonucunda, ilgili bölgenin gerçekleştirdiği fonksiyonda kalıcı veya geçici kayıp oluşur. 

MULTİPLE SKLEROZ 

Sinir hücrelerinde bulunan miyelin kılıfın hasar görmesi ile oluşur. Bunun sonucunda, sinirsel iletimde azalma meydana gelir. 

MENEJİT 

Beyin zarlarının çeşitli patojenlerin (hastalık yapıcı etkenlerin) etkisi ile iltihaplanmasıdır. 

EPİLEPSİ (SARA) 

Beyinde bulunan sinir hücrelerinde oluşan ani ve kontrolsüz elektrokimyasal boşalmalardır. 

ALZHEİMER (ALZAYMIR) 

Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, sinir hücrelerinde anormal protein birikimi ile oluştuğu ileri sürülmektedir. Nöronlar bu durum sonucunda zarar görür ve yaşamsal aktiviteler ile bilişsel yeteneklerde azalma ve bozulmalar meydana gelir. (Unutkanlık vb)

PARKİNSON 

Titrek felç olarak bilinir. Dopamin denilen nörotransmitter maddeyi üreten sinir hücrelerinin kaybı ile meydana gelir. Dopamin, vücut hareketlerinin kontrolünde görev alır. Parkinson hastalarında hareket bozukluğu görülür. 

SİYATİK 

Vücudun en uzun sinir hücresi olan siyatik sinir, bel bölgesinden ayak bölgesine kadar uzanır. Bu sinir, bacaktaki duyu ve motor fonksiyonlarının düzenlenmesinde görev alır. Bu sinirin herhangi bir nedenden dolayı sıkışması ile siyatik hastalığı oluşur. 

ÇOCUK FELCİ 

Poliovirüsün omurilikteki sinir hücrelerine zarar vermesi ile kendini gösteren bulaşıcı bir hastalıktır. Çocuklarda çeşitli doku ve organ felçlerine sebep olur. 

KUDUZ 

Genellikle hayvanlardan insana bulaşan kuduz virüsünün, beyin hücrelerine zarar verip, beyinde iltihap oluşumuna neden olması ile meydana gelen hastalıktır. 


DEPRESYON 

Kişinin kendini mutsuz ve karamsar hissetmesidir. Belirtilerini duygusal, zihinsel ve bedensel olarak gösterir. Ruhsal bir hastalık olan depresyon tedavi edilebilir. 

1 yorum: