Kıkırdak dokuda kan damarı bulunmaz. Kondrositler bağ dokudan difüzyonla beslenir. Yine atık maddelerini bağ dokudaki kılcal damarlara verirler.
kondrositler bir kapsül ile sarılı olup metabolizmaları yavaştır. Kıkırdak dokunun 3 çeşidi bulunur.
1. Hiyalin Kıkırdak
Kollajen lif taşır. Embriyonik dönemde iskelet, hiyalin kıkırdaktan oluşur. Embriyo geliştikçe kemikleşme miktarı da artar.
Burunda, soluk borusunda, bronşlarda, kaburga uçlarında ve oynar eklemlerin kemik yüzeylerinde hiyalin kıkırdak bulunur.
2. Elastik Kıkırdak
Elastik lif taşır. Bükülme ve esneme özelliğindedir. Kulak kepçesinde, östaki borusunda ve epiglottiste blunur.
3. Fibröz Kıkırdak
Kollajen lif miktarı fazladır. Basınç ve çekmeye dayanıklı bir yapısı vardır. Omurlar arası disklerde bulunur.
Eklem Çeşitleri
Kemiklerin birleşim noktalarına eklem denir. Oynar eklem, yarı oynar eklem ve oynamaz eklem olmak üzere 3 eklem çeşidi bulunur.
1. Oynar Eklem
Kol ve bacakta bulunan kemikler arasındaki eklemlerdir. İki kemik, eklem bölgelerinde ligament denilen yapılarla birbirine bağlanır.
Oynar eklemlerde eklem kapsülü denilen bir yapı bulunur. Bu kapsülün iç yüzü olan sinoviyal zar, iki kemiğin sürtünmeden dolayı aşınmasını engelleyen sinoviyal sıvıyı (eklem sıvısını) üretir.
- Eklem kapsülü ve sinoviyal sıvı (eklem sıvısı) sadece oynar eklemlerde bulnur. Diğer eklem çeşitlerinde buunmaz.
2. Yarı Oynar Eklem
sınırlı hareket yeteneğine sahip bu eklemlerde, sürtünmeyi engelleyen kıkırdak yapılı diskler bulunur. Omurgayı meydana getiren omurlar arasındaki eklemlerdir.
3. Oynamaz Eklem
Hareket yetenekleri bulunmaz. Kafatası kemikleri arasında, göğüs kemiği ile kaburgalar arasında ve kuyruk sokumunda bulunan eklem çeşididir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder